В подготовката на бъдещите попълнения в Българската армия се крият неизвестни

...
В подготовката на бъдещите попълнения в Българската армия се крият неизвестни
Коментари Харесай

Да бъдеш курсант: Неизвестните моменти от обучението за Българската армия

В подготовката на бъдещите попълнения в Българската войска се крият незнайни и занимателни моменти. Какво значи да си юнкер или курсант и по какво се разграничават бъдещите офицери през XIX, XX и XXI век?

Снимка: bTV

Като професор по пукотевица с револвер „ Макаров “. Така дефинира себе си преподавателят по военна история в Националния боен университет " Васил Левски " полк. Марко Златев. Самият той приключва военното учебно заведение тъкмо преди 50 години. Историите, за които споделя обаче са още от края на XIX век.

 Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската войска България 3 мин. Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската войска  Увеличен банкет на курсанти: Повече кандидат-офицери през идната година България 3 мин. Увеличен банкет на курсанти: Повече кандидат-офицери през идната година  149 денонощия до Антарктида и назад: Трима курсанти избавят яхта в океана Тази сутрин 4 мин. 149 денонощия до Антарктида и назад: Трима курсанти избавят яхта в океана  Първа интернационална среща на курсанти в Долна Митрополия България 1 мин. Първа интернационална среща на курсанти в Долна Митрополия  Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската войска България 3 мин. Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската войска  Увеличен банкет на курсанти: Повече кандидат-офицери през идната година България 3 мин. Увеличен банкет на курсанти: Повече кандидат-офицери през идната година  149 денонощия до Антарктида и назад: Трима курсанти избавят яхта в океана Тази сутрин 4 мин. 149 денонощия до Антарктида и назад: Трима курсанти избавят яхта в океана  Първа интернационална среща на курсанти в Долна Митрополия България 1 мин. Първа интернационална среща на курсанти в Долна Митрополия

Снимка: bTV


„ Юнкерът, бъдещият офицер, през днешния ден курсантът, би трябвало да бъде необятно скроена персона и необятно образована “, споделя полк. Златев.

От 1878 година юнкерите, наред с военната подготовка, учат каква би трябвало да бъде стойката на тялото, по какъв начин да се държат в наличието на дама, по какъв начин да се поклонят, къде да държат ръцете си. В другите класове учат танци като мазурка и валс.

Снимка: bTV

А в този момент стойката се оформя със спортни занимания.

„ Голяма част от военноприложните спортове, които са в олимпийския цикъл, в България са пристигнали от Военното учебно заведение “, добавя полк. Марко Златев.

Сержант Златина Генчева печели първо място на Държавния боен шампионат по насочване.

„ С насочване се занимавам близо 12 години. (обрият ориентировач би трябвало да е физически здрав и устойчив и да мисли доста “, казва сержант Генчева.

Снимка: bTV



От 2019 година старши сержант Цветомир Крамарски се занимава с kettlebell lifting – спорт, в който в продължение на 10 минути се стои под тежестта на гири.

„ Тази година на европейското още веднъж заех първо място, само че беше моят дебют на по-голямо съревнование. Ако си извънредно мощен, само че нямаш душeвността да издържиш това натоварване, евентуално на четвърта, пета минута, където има рецесия в нашия спорт, ще пуснеш гирите “, споделя старши сержант Цветомир Крамарски.

Снимка: bTV



За младите офицери през последните три века има едно общо предписание – усъвършенстването няма лимит.

По тематиката работиха репортерът Радослав Чолаков и стажант-репортерът Виктория Трифонова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР